Мъжът осъди правителството, че не е защитило интересите му

Канада плати обезщетение от 10,5 милиона канадски долара (8,1 милиона щатски долара) на канадския гражданин Омар Хадр, лежал в американския затвор Гуантанамо, предаде БТА. Според цитиран от  в. "Глоуб енд мейл" източник парите са били платени на Хадр в сряда вечерта. 

По темата

Хадр беше подал иск за 20 милиона канадски долара срещу правителството на Канада, настоявайки, че то не е защитило интересите на своя гражданин. 

Според медийни информации канадските власти и адвокатите на Хадр са постигнали в началото на юли споразумение, предвиждащо Канада да плати обезщетение на бившия затворник от Гуантанамо и да поднесе официално извинение.

Хадр е бил заловен в Афганистан след престрелка с американски войници през 2002 г., когато е бил на 15 години. Той се е признал за виновен в убийството на американски военен медик и е станал най-младият затворник в Гуантанамо.

Впоследствие Хадр се отрекъл от признанието си, а според неговите адвокати той е бил сериозно малтретиран. 

През 2010 г. Върховният съд на Канада постанови, че страната е нарушила правата му, като е изпратила служители на разузнаването да го разпитват и е споделила резултатите със САЩ.
Хадр е прекарал 10 години в Гуантанамо. През 2012 г. се е завърнал в Канада, за да излежи остатъка от присъдата си, а през 2015 г. е бил освободен.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментар