Страната ни е на трето място в ЕС по нисък дълг, посочва заместник-председателят на ГЕРБ

Министерството на финансите изплати външен дълг за близо 2 милиарда лева в петък. Така държавният дълг намалява до около 25% от БВП при 29.1% в края на 2016 г. (дългът, изчисляван по Закона за държавния дълг, спада до 24% от БВП). Това написа във Facebook заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

„Намалението на дълга води до спестяване на разходи за лихви от 79 милиона лева годишно. Благодарение на акумулираните суми в държавния резерв, отпада нуждата от пускане на нови облигации на външните пазари през 2017 г.", посочва той. 

Цветанов уточнява още, че за първите седем месеца на годината са изплатени стари дългове за над 3 милиарда лева.

Той посочва, че страната ни е на трето място в ЕС по нисък дълг, позовавайки се на Евростат. В челото на класацията по висок дълг пък са Гърция - 171% от БВП, Италия - 134,6%, и Португалия - 130,5 на сто.

"България е и сред страните, които са отбелязали най-голямо намаление на държавния дълг. Българският дълг остава много далеч от средния за ЕС, който е 86% от БВП. Освен това, пред страната ни няма други големи плащания по външния дълг до 2022 година“, изтъква Цветанов.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.