Какво се е случило?

Кранът, който трябваше да демонтира Паметника "1300 години България", е изгорял. При инцидента няма пострадали. Нанесени са единствено материални щети, а съоръжението е повредено. 

Полицията работи по случая. Издирва се евентуалния извършител. Застрахователите тепърва ще оценяват щетите от палежа.

Най-вероятно през оградата е хвърлен коктейл „Моллотов”. Последиците не са само върху съоръжението, а и върху околната среда около паметника заради разлято хидравлично масло.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ МЯСТОТО НА ПАЛЕЖА

„Течът на хидравлично масло е вследствие на палежа. В момента се извършва почистване на площадката. Унищожена е цялата хидравлична система. Кранът е извършвал благотворителна дейност в Хитрино. Помагал е на всички нас”, заяви за NOVA Иво Иванов, представител на фирма „Софт инвест”. 

За палежа съобщи в профила си във  Facebook Пламен Даракчиев. 

"Около 3 след полунощ са атакували обект "Шестокрилия". Вероятно с коктейли "Молотов", тъй като е изгорял чисто новия 150-тонен кран на фирмата изпълнител на строителните работи по демонтажа на паметника. Щетата е най-малкото 1 млн, колкото струва кранът. Червените интелектуалци, вдъхновители на протеста в защита соцсимвола са абсолютно невинни. Най-малкото, заради причини от възрастово естество", пише Пламен Даракчиев. 

Решението на Столичния общински съвет за премахването на паметника "1300 години България" пред НДК датира от 2014 г., но бе неколкократно обжалвано пред съда от неговия автор. След дългогодишни спорове около останките пред НДК преди дни Столичната община започна премахването му. Плановете на общината са на мястото на "1300 години България" да бъдат издигнати мемориални плочи на 1-ви и 6-и Софийски пехотни полкове, но до обявяването на конкурс за това, мястото ще е парково пространство.

Срещу събарянето на паметника се обявиха Съюзът на българските художници, Съюзът на архитектите,БСП-София и десетки граждани. През юни се състоя се и протест в защита на монумента.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.