Сметната палата публикува нов одитен доклад

Проблеми с инвитро процедурите. Чакащите бебе почти година се редят на опашка за пари от държавата, а това намалява шансовете им. Това показват данните от нов одитен доклад на Сметната палата.

7 598 процедури ин витро са извършени за периода януари 2014 до 30 юни 2016 година от Центъра за асистирана репродукция. Те са били на обща стойност 29 351 016 лв., като в резултат са родени 2 171 деца. 

По темата

Относителният дял на извършените процедури, финансирани от Центъра за периода този период, е 35 на сто от всички извършени процедури по асистирана репродукция. Успеваемостта по показател „родени деца“ за България е 28%.

Желаещите да получат пари от държавата са чакали средно 11 месеца. От Сметната палата обясняват също, че има нередности и в начина, по който болниците се отчитат за изхарчените пари. Някои от лечебните заведение не изпращали достатъчно документи на фонда, което поражда съмнения за злоупотреби.

Изводът след одита е, че недостатъчното и несвоевременно финансиране на процедурите по асистирана репродукция намалява шансовете за успех на извършените дейности и броя на родените деца. Одитният орган е издал 12 препоръки на директора на Центъра и 8 препоръки на министъра на здравеопазването.

Надежда дава факта, че преди месец отпадна лимита на парите, които държавата дава за инвитро. Според пациентски организации, така поне чакането драстично ще намалее.  

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.