По този показател страната ни е на последно място в ЕС

Едва около 30 процента от българите са ходили на театър или друго културно събитие през миналата година, показват данни на Евростат за европейците, които са посетили поне едно театрално или друго културно събитие през 2016 г.

КНИГИТЕ В УЧИЛИЩЕ: Как на децата да им бъде интересно

По този показател страната ни е на последна позиция в ЕС заедно с Румъния, като средният коефициент за европейците, посетили поне едно културно събитие за миналата година, е 67 процента, съобщава БТА.

КИНОLove: Турнето на българското късометражно кино

По-активни при посещения на културни събития са били българите в градовете - съотношението е 3 към 1 за сънародниците ни в градска среда, в сравнение с хората, които са живели в селата при посещенията на театър или друго събитие. Българите с висше или средно образование също са три пъти повече от сънародниците ни с основно или начално образование при посещенията на културни събития.

Най-новият български филм "Вездесъщият" от октомври в кината

Като цяло в ЕС по-голям процент от населението на възраст над 16 години са дали предпочитанията си за културни, отколкото за спортни събития. Над 45 на сто от европейците са ходили най-малко веднъж през тази година на кино, близо 42 процента са посещавали културни обекти или са гледали на живо друго културно събитие, а по-малко от една трета от европейците са ходили на спортна проява - 29 процента.

Най-активни в посещаването на културни събития в ЕС са шведите - близо 90 на сто. Следват: Холандия, Дания и Финландия - с по около 85 процента посещаемост на културни събития, Люксембург - 80 процента, Франция - 78 процента и др. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.