Разследване в Темата на NOVA разкрива нови детайли около най-разпространената измама у нас

Тази неделя, в 19.20 ч., точно след централната емисия новини, специално разследване в Темата на NOVA разкрива още детайли от технологията на телефонните измами и от черния пазар на СИМ карти. Мъж, който твърди, че е бивш измамник, разиграва пред репортера Тина Ивайлова и оператора Десислав Митов сценария на най-разпространената измама у нас.

Оказва се, че щабквартирата на "ало" мафията не е нито във Ветово, нито в Левски. Тя е в покрайнините на Букурещ. Защото там са недосегаеми от българския закон. Защото от там може да бъде закупена СИМ карта без документ за самоличност. Без следа. Петима мъже в една хотелска стая - всеки си има роля в измамната схема. Обаждат на възрастни хора от България и Гърция. Казват им, че техен близък е блъснал човек с автомобила си. Следва позвъняване от мним полицай.

Предварително поставено от екипа на Новините на NOVA устройство в едно от бунгалата записва и признанията на някои от мошениците. Сред тях са Янко Янакиев, Васил Василев и Васил Ангелов от Ветово. Групата прекарва пет дни в Румъния. През цялото време не спира да мами. Има и работно време – от 9.00 до 17.30 ч. Телефоните, чрез които е осъществена измама, се унищожават веднага. Останалите се скриват под камъни на различни места в Букурещ, за да могат да се използват повторно.

Причината "ало" мафията да функционира и в Румъния е, че там родната полиция няма правомощия за действие. А по думите на главния прокурор Сотир Цацаров трябва да се мисли за по-сериозна наказателна репресия за виновните. Нужна е и координация на действията с Румъния, където предплатените телефонни карти са с неограничено ползване.

Очаквайте още за лукса, в който живеят осъждани за телефонни измами – тази неделя, в 19.20 ч., точно след централната емисия новини.