Главният прокурор му поиска имунитета

Ден след разкритията за КТБ,  прокуратурата с разкрития за суджуци. Пореден депутат ще стане клиент на държавното обвинение. Живко Мартинов от ГЕРБ оказвал натиск на полицаи, прокурори, държавни дружества и частни търговци.

Предстои да му бъде повдигнато обвинение за изнудване, принуда и лично укривателство. По думите на главния прокурор Сотир Цацаров, Мартинов "се изживявал и действал като пълен господар на Добрич". 

Той оказвал натиск на полиция, прокурори, държавни дружества и частни търговци. Твърдял, че всичко в областта зависи от него. Дори използвал името на премиера, за да се сдобие с облаги. Опитал и да оневини бивш заместник-министър, причинил катастрофа. Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов пък поиска оставки в областното и общинското ръководство на ГЕРБ в Добрич. 

Проверката на прокуратурата срещу Живко Мартинов започнала по сигнал на гражданин от Добрич. Паралелно ДАНС също се натъкнала на данни за негови вероятни злоупотреби и сезирала премиера Бойко Борисов. 

"В няколко от случаите депутатът е ползвал изключително активно името на премиера", съобщи главният прокурор Сотир Цацаров. 

Разследването установило множество основания да се поиска имунитета на народния представител.

"Той искал да му бъде предаден по един тон суджук. Поискал общо 4000 килограма суджук, 60 килограма телешка пастърма и филе "Елена". Доколкото е видно от материалите по проверката, суджукът е изготвен по специална рецепта, включващ и еленско месо и по думите на народния представител е предназначен лично за министър-председателя. Проверката е показала, че нито един суджук не е достигнал до министър-председателя", обясни Цацаров. 

Екзотичното изискване било към търговец от Добрич и било придружено със заплаха, че ако не го изпълни "ще му бъде смачкан бизнеса".  Същият търговец  без пари мебелирал, климатизирал, инсталирал гаражи и видеонаблюдение в партийни и частни офиси под заплахите на Мартинов.

"Дошъл е един момент, в който очевидно човекът си е дал сметката, че повече по този начин той не може да понася финансови загуби", коментира Цацаров. 

Мартинов обяви, че доброволно ще даде имунитета си, а обвиненията обясни с политическа и бизнес завист.

По темата

"Има група хора от левия спектър, които от няколко месеца пишат жалби срещу мен, понеже 11 години губят в Добрич и имат към мен една неприязън. Това е в основата. Към част от тези хора, които ме клеветят, имам завеждани дела, друга част ми дължат неразплатени наеми, защото съм 28 години в частния бизнес. Дори фирмите са продадени на хора в неравностойно положение. Това е предпоставката", коментира Мартинов.

След като главният прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на Мартинов, председателят на ГЕРБ Бойко Борисов поиска оставките на всички членове на областното ръководство на ПП ГЕРБ – Добрич. 

Освен това Борисов предлага на Изпълнителната комисия на партията да освободи общинския ръководител, общинския организационен секретар и членовете на общинското ръководство на ПП ГЕРБ – Добрич. От ГЕРБ съобщиха, че решението на Изпълнителната комисия ще бъде гласувано и приведено в действие още в понеделник.

Политическата неприязън избухна и по линия на един друг имунитет - на депутата от БСП Манол Генов. Той е обвинен в купуване на 69 гласа в Асеновград.  Генов сам се отказа от имунитета си още преди седмици. Затова не стана ясна причината за внезапния интерес на ГЕРБ към подробностите от провиненията му. 

Според депутата от ГЕРБ Антон Тодоров, Манол Генов трябва да "изхвърчи като тапа от Народното събрание". От БСП пък призоваха  колегите си да не правораздават вместо съда и прокуратурата.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.