Хората продължават да са в паника, очакват се още вторични трусове

Хаос на остров Кос след силното земетресение. Хиляди туристи бяха принудени да напуснат хотелите си и да прекратят по-рано почивките си.

В същото време правителството на Гърция призова гостите на страната да не се притесняват да отидат на острова, защото положението било нормално.

СНИМКИ ОТ ГЪРЦИЯ И ТУРЦИЯ СЛЕД ЗЕМЕТРЕСЕНИЕТО ВИЖТЕ ТУК

Някои туристи обаче са били изведени от хотелите си принудително. Сградите не са безопасни и не могат да бъдат обитавани.

Властите твърдят, че се прави всичко възможно. Официално поискаха помощ от Европейския съюз и изпратиха техника, която да превози част от пострадалите до болници на други острови.

„Инфраструктурата на о-в Кос е в добро състояние. Проблем е само пристанището, където са повечето щети. Кос е сигурно място и туристите могат да продължат почивките си. Не се притеснявайте да пристигнете по план”, заяви Димитрис Цанакопулос, говорител на правителството. 

Същевременно вторичните трусове са над 200. А сеизмолозите предупреждават, че ще продължат до края на месец юли. Очаква се и нов вторичен силен трус от над 6 по Рихтер.

„Категорично туристическият сезон е провален, масово се отказват резервации от вчера. Туристите, които са тук, се изтеглят”, заяви в предаването „Събуди се” кореспондентът на NOVA Бойка Атанасова.

По темата

От Европа обещаха помощ.

„Мобилизирахме необходимите ресурси и ще подкрепим Гърция. Но искам отделно от това да изразя солидарността си. Аз съм италианка и от личен опит знам какво преживяват гърците в момента”, заяви Федерика Могерини, външен министър на ЕС. 

В Турция вълни с височина 1,5 м са се образували след силното земетресение, съобщават турски медии, които цитират данни на Дирекцията за управление при бедствия и извънредни ситуации. Според сеизмологичната обсерватория „Кандилли“ вълните са навлезли на 100 метра навътре на турска територия. В едно от пристанищата край Бодрум са пострадали близо 60 малки кораба и лодки. Над 350 души са получили медицинска помощ в курорта, 25 от тях остават под медицинска грижа.

Повече гледайте във видеото

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.