Проф. Плочев обещава и по-лесен достъп на пациентите до специалист

Промени в здравопазването – НЗОК е вече е с нов шеф. Депутатите единодушно избраха за управител досегашният началник на инфекциозната клиника във Военна болница – проф. Камен Плочев. А той готви сериозни промени. Какви са те?

Промяна във финансирането на болниците и подмяна на оригинални медикаменти с т.нар. „генерици” или заместители. Това са само част от идеите на новия управител на Касата. Професор Плочев обещава и по-лесен достъп на пациентите до специалист. Как, обаче, го посреща системата? Голяма част от лечебните заведения имат сериозни финансови затруднения и очакват спешни мерки за овладяване на кризата.

Сметната палата: 10-годишен провал на електронното здравеопазване

В общинската болница в Горна Оряховица годишно се лекуват 10 000 души. Управителят й – бивш директор на Районна здравна каса пресмята, че колкото повече работи болницата – толкова повече затъва в дългове. А чака касата да й плати 150 000 лева още от миналата година.

„Всеки се опитва да реформира нещо, което не знае колко струва. Защо една клинична пътека струва 600 лева, друга – хиляда, трета – две хиляди. Никой не може да ви каже”, обяснява д-р Иван Иванов.

Лекарският съюз: Парите за здраве могат да се увеличат с около 300 милиона лева

Никой не може да каже и защо българинът продължава да доплаща най-много за здраве в Европа, при положение че е най-беден.

Въпреки че работата му ще започне именно с решаване на финансови проблеми, 16-тият шеф на касата в 18-годишната й история не е финансист, а вирусолог.

„Исак Нютон е отговарял за охраната и надзора на кралската каса. Не че се правя на Исак Нютон, но в учените има потенциал да мислят и нестандартно – така че може и да се получи нещо, да се помогне”, коментира проф. Камен Плочев.

Една нощ с медиците от Спешна помощ в София (ВИДЕО)

В помощ на системата трябват 400 милиона лева допълнително, по сметки на Лекарския съюз и 3 милиарда – според разчетите на Европейската комисия. Дали, обаче, бюджетът за здраве изобщо ще расте догодина, никой не се наема да каже. За сметка на това, проф. Плочев обещава по-лесен достъп на пациентите до здравни грижи.

И още - Касата ще плаща повече аналогови лекарства – вместо по-скъпите оригинали. Според управителя на НЗОК, това бил единственият начин пенсионери и хронично болни въобще да получават лекарства навреме – според сегашния бюджет.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.