Те са добре и вече са в дома си в Измир

Българките, освободени от турския арест, са добре и вече са в дома си в Измир. Това каза в ефира на NOVA бащата на Мира Абдулселямоглу – Яшар. Тя е със забрана да напуска Турция, но е с най-леката възможна мярка за неотклонение - подписка. 

Припомняме, че турските власти пуснаха момичето, което бе арестувано заради съмнения за връзки с клон на ПКК - организация, обявена от Анкара за терористична. Мира обаче няма право да напуска Турция и ще трябва два пъти в седмицата да се подписва. Това се случи часове, след като майка й Веселина бе освободена също след седмица в ареста, но без обвинения. 

По темата

Мира, приятелят ѝ Джоузеф, който е британски гражданин, и майка ѝ Веселина бяха арестувани преди седем дни. Джоузеф Робинсън от години е любопитен за службите. Той остава в ареста. През 2015 г. заминава за три месеца в Сирия, където работи като медик. Мира и Джоузеф имат връзка от 2015 г. На 13 юли двамата качват снимки в социалните мрежи, че тръгват към Бодрум и властите веднага се задействат. Малко преди това службите са получили анонимен сигнал, че в една от вилите в града са настанени трима членове на терористичната организация ПКК.

Бащата на Мира Абдулселямоглу – Яшар, от вчера е в Турция. По думите му случилото се е абсурдно.

„Мира е заподозряна, няма повдигнато обвинение срещу нея. Надявам се да няма обвинителен акт и делото да отпадне. Нямат никакво основание да твърдят, че дъщеря ми и приятелят й да имат връзка с терористична организация. Въпросите, които са им задавани по време на разпита, са абсурдни”, коментира в „Събуди се” Яшар Абдулселямоглу.

Бившият ни генерален консул в Одрин Георги Димов отправи призив към българите, които смятат да посетят Турция, да бъдат много внимателни в компанията, в която попадат, приказките, споделянията и местата, които посещават. Дори и най-невинното поведение в социалните мрежи може да бъде повод за арест.

„На Мира е наложена най-леката мярка за неотклонение – подписка, което е позитивен знак”, коментира Димов.

По думите му според Турция на нейна територия развиват дейност четири терористични организации. Според целия останал свят обаче са посочени само две – ПКК и ИДИЛ.

„В случая с Мира и Веселина се получи един абсурд. В продължение на повече от година България връща в нарушение на човешките права гюленисти. Ако това не беше направено, Мира щеше да е в ареста”, коментира от своя страна журналистът Илхан Андай. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.