Той е начело на международна престъпна група, която се е занимавала с клонирането на дебитни и кредитни карти

Българин, заподозрян, че е проникнал в банковата сметка на един от най-богатите хора на света Бил Гейтс през 2011 г. е задържан на филипинското пристанище Замбоанга в сряда следобед, след като не е успял да представи пътни документи. Филипинската брегова охрана е идентифицирала заподозрения като 33-годишния Константин Симеонов Кавръков, сочен за "Краля на хакерите". 

Как да защитим компютъра си от нов опасен вирус? (ВИДЕО)

Кавръков е щял да се качи на пътнически съд към южния остров Тави-Тави, когато е задържан от бреговата охрана за разпит. Съобщава се, че е установена информацията, че Кавръков е същият човек, който е задържан през 2011 г. за проникването по компютърен път в банковата сметка на основателя на „Майкрософт“ Бил Гейтс. 

САЩ и Европол блокираха два от най-големите сайта в тъмната мрежа

Смята се, че задържаният е начело на международна престъпна група, която се е занимавала с клонирането на дебитни и кредитни карти и трафик на дрога. Кавръков не е имал в себе си паспорт и пътни документи. Въпреки това властите откриват у него филипинска шофьорска книжка с неговите име и снимка.  

Пред NOVA местните власти потвърдиха информацията. От външно министерство все още не могат да потвърдят дали става въпрос за Константин Кавръков или за друг българин. 

Руски хакери търгували с лични данни на британски министри

Във Facebook изтекоха снимки, на които се вижда Кавръков с банкови карти и вероятно наркотици. В социалните мрежи наш екип се свърза с туристически агент от Филипините, който тъвърди, че преди няколко дни е развеждал Константин в музей в Замбоанга. Не му се е сторил подозрителен.

Арестът на Кавръков е в резултат на засилените мерки за сигурност, наложени в пристанищната част на град Замбоанга, след като президентът на Филипините Родриго Дутерте наложи в региона състояние на извънредно положение, което ще остане в сила до края на годината.

Репортер: Христиания Червенкова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.