До решението се стигна след направени серия от проверки на морската ивица

Министерството на туризма ще прекрати договора за наем на морски плаж „село Лозенец“, Община Царево, считано от 1 октомври 2017 г.

Защо плаж със стопанин не се стопанисва?

Става въпрос за Мидения плаж край Лозенец - ивицата, която въпреки че има наемател, тъне в боклуци. Там, в края на месец май местните излязоха на протест срещу изграждането на заведение на скалите до плажа, което наемателят започна да гради. След протеста заведение няма, но няма и стопанисване на плажа. А дървеното скеле върху скалите все още си стои. 

ЗАМЪРСЯВАНЕ: Мазут по плажовете на Южното Черноморие (ВИДЕО)

До решението на Министерството на туризма се стигна след направени серия от проверки на морската ивица през летния сезон, последната от които е била в края на месец юли 2017 г. Инспекциите на място са били както планирани, така и по сигнали и жалби за състоянието на плаж „село Лозенец“, постъпили от Сдружение с нестопанска цел „Всички за Лозенец“ и др.

Морето през погледа на оператора Благой Момчилов (ВИДЕО)

Договорът с наемателя на морски плаж „с. Лозенец“, Община Царево, Област Бургас, е сключен през юли 2016 г. с търговско дружество след публично обявен търг. Според документа за отдаване на плажа под наем обаче, контрактът не може да бъде прекратен в периода 1 юни – 30 септември, докато трае активният летен сезон.

Защо се налага чужденци работят по Българското Черноморие?

По закон почистването, осигуряването на спасители и на медицинска служба на неохраняемите плажове, т.е. тези, които нямат стопани - концесионери и наематели, трябва да бъдат осигурени от областните управи. Ще се отнася за незаконни преместваеми обекти на морските ивици, тяхното премахване е в прерогативите на кмета на общината, на чиято територия е плажът, посочват от Министерството на туризма. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.