Каква е причината за прогнозата на учените?

Броят на незрящите хора по света ще се увеличи трикратно – от 36 млн. днес до 115 млн. през 2050 г., твърдят изследователи. Водеща причина е застаряването на населението в световен мащаб, става ясно от публикация в сп. "Lancet Global Health", цитирана от "Франс прес" и БГНЕС.

Жена чете за незрящи във Facebook (ВИДЕО)

Учените очакват скок и в броя на хората с умерено до тежко зрително увреждане – носещите очила, контактни лещи или преминали през лазерна операция – от около 217 млн. до 588 млн.

Незрящи станаха родители след дълго чакане (ВИДЕО)

Повечето от засегнатите живеят в Африка и Азия. Отчитайки данните от 188 държави, изследователите стигат до извода, че скоростта на разпространението на слепотата е намаляла от 0,75% през 1990 г. на 0,48% през 2015 г.

Незрящи деца се учат как да танцуват балет (СНИМКИ)

Скоростта на заболеваемостта от умерено до тежко зрително увреждане е намаляла от 3,83% на 2,9% за същия период.

ПОГЛЕД КЪМ ИЗКУСТВОТО С ДРУГИ ОЧИ: Незрящи разглеждат шедьоври

"Това се дължи на напредъка на медицината, като например операцията по катаракта. Ето защо изследването не разглежда влиянието на възможните подобрения в диагностиката, лечението и достъпа до здравеопазване", отбеляза авторът на изследването Рупърт Бърн от британския университет "Англия Раскин".

Специалистът каза още, че с нарастването на този проблем, е необходимо да се увеличат усилията за превенция и лечение на очните заболявания на национално, регионално и глобално ниво. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.