Огнената стихия засегна близо 4000 дка нискостеблена растителност

Опасност от пожари в цялата страна има и днес. Цяла нощ дежурни екипи на горското стопанство следиха ситуацията в бургаското село Изворище. През деня на пост ще бъдат и екипи на пожарната.

КАДРИ ОТ ДРОН: Огромни щети от пожарите в Бургаско и Пловдивско (ОБЗОР)

Огнената стихия избухна в сряда и засегна близо 4000 дка нискостеблена растителност и 1000 дка горски насаждения.

Пламъци обхванаха голяма площ край вилна зона в Бургаско (ВИДЕО+СНИМКИ)

Десетки къщи и временни постройки бяха напълно унищожени от пламъците. В късния следобед в четвъртък пожарникари и доброволци успяха да загасят и последните тлеещи огнища. 

Пожарът в Бургаско изпепели над 10 сгради (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Огънят тръгва на 3-4 метра от моята вила разстояние. Комшията ми каза, че се е обадил и им е казал да дойдат колкото се може повече пожарни, защото е било страшно, но те са му отговорили, че ще дойде една пожарна и екипите на  място ще преценят, дали има нужди от други пожарни”, разказа за „Здравей, България” собственик на къща, пострадала от пожара. 

Причината за пожара обаче още не е ясна. 

„При нас всичко зависи от сигнала, който постъпва в „Пожарната”. В 12:421 часа постъпва сигнал за този пожар. Към мястото на произшествието изпращаме автомобила, който може да побере най-много вода – общо 8 тона. Времето за изразходване на водата е различно, тъй като ние разполагаме с автомобили с вместимост вода от 2 до 8 тона. А помпата, която подава гасителното вещество, може да я изхвърли от 1 до 3 минути”, коментира старши комисар Красимир Шотаров в „Пожарна безопасност и защита на населението” – Варна.

По думите му пожарникарите, още докато пътували, извикали подкрепление, и на молбата им се отзовали още две пожарни коли.

„В един момент на мястото на произшествието имаше над 10 противопожарни автомобила”, добави Красимир Шотаров.

Той отхвърли обвиненията за 45-минутно забавяне на Пожарната след подаването на сигнала за пожар в Изворище. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.