Как се случва всичко това?

Полицията в европейски държави това лято подходи по необичаен начин за проследяване на 21 издирвани престъпници – като им изпраща по интернет картички с благопожелания и разпространява снимките им. 

Европол: Глобалната кибератака е на безпрецедентно ниво

„Скъпи Артър, белгийските пържени картофки са най-вкусните и знаем, че ти липсват. Върни се, за да им се насладиш – имаме чудесна изненада за теб”, пиша на картичка, изпратена от белгийската полиция, която е на сайта на Еврлопол. Илюстрирана с рисунка статуята на момченцето Manneken Pis, което е емблемата на Брюксел, фунийка с картофки и чаша бира, картичката е адресирана до Артър Нороки, който се укрива след като беше осъден за наркотрафик от съд в Брюксел през 2014 г. 

„Шпигел”: Германското външно разузнаване е шпионирало Интерпол и Европол

Лятната кампания на Европол започна в рамките на продължаваща инициатива за откриване на следите на най-търсените престъпници на континента. 

„Скъпи Фарук, знаеш, че животът е най-хубав в сладка Франция. Надяваме се скоро да се прибереш”, пише в картичка от френската полиция, която завършва с фразата „Липсваш ни”. На картичката са Айфеловата кула, мъж с работен комбинезон, който държи франзела и бутилка червено вино. Тя е за Фарук Хаши. Той е осъден задочно през 2009 на 20 години затвор за няколко въоръжени грабежа и се смята, че живее във Франция, Белгия или Холандия. 

Испания разби международна мрежа за детско порно

Зад хумористичното послание обаче се крие сериозната цел на Европол да накара хората да следят сайта на полицейската агенция и това да помогне за издирване на престъпници, които се укриват от правосъдието. 

От започването на издирването на „най-търсените” на сайта www.eumostwanted.eu през януари 2016 г. са открити и заловени 36 души – 11 от тях като пряк резултат от информация, подадена на Европол. 

Европол: 5000 престъпни групировки действат в Европа

След предишна подобна кампания бяха арестувани трима души, един от тях британец, който беше разпознат като келнер в бар в Амстердам. Холандци са влизали в сайта, забелязали са снимката на беглеца и са го разпознали като работещ в бар. Два дни по-късно той е бил арестуван. Европол залага и на това, че и престъпниците отиват на летуване и там също могат да бъдат разпознати. Често престъпниците избират да посещават Испания, Турция и Италия.  

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.