Проектозаконът отряза амбициите на президента да посочи ръководителя на спецзвеното

Нова политическа интрига – този път около бъдещия единен антикорупционен орган, който ще конфискува незаконно придобито имущество. 

По темата

Проектозаконът за борба с висшата корупция отряза амбициите на президента да посочи ръководителя на спецзвеното. Той ще се избира от Народното събрание.

В отговор на критиките отляво преди дни премиерът Бойко Борисов обяви, че лично се е разбрал с президента по въпроса.

„Дълбоко се опасявам, че двамата не са се разбрали и че г-н Борисов излъга. Предлагам ви да чуем президента Радев какво мисли и какво е неговото мнение по този въпрос”, коментира Корнелия Нинова. Тя не навлезе в подробности, но настойчиво подкани президента да си каже. 

Междувременно БСП отново разкритикува проекта и се закани да внесе свой. В него ще въведе разследващи функции на антикорупционното звено, ще зачисли шефа му към президента, а членовете - към парламента. Ще го сформира около специалната дирекция на ДАНС за борба с корупцията. Всичко това - след консултации по съдебните и държавни върхове.

Правосъдният министър Цецка Цачева обеща курс към справяне с бюрокрацията - чрез издаване на електронни свидетелства за съдимост, SMS известия за фирмите и ускорена процедура за получаване на българско гражданство. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.