Десетки припаднали в горещините в града

Екстремни горещини и градушки. Работник на строеж в София е бил ударен от мълния. Мъжът е починал. Той е на около 40 години. Инцидентът е станал на бул. "България". 

По първоначална информация сградата, на която е работил, е нямала монтиран гръмоотвод. Медици от близка болница са опитали да го спасят, но безуспешно. 

От близо 40-градусови температури, до внезапни проливни дъждове. В следобедните часове в някои квартали на София проливните дъждове преминаха в градушка. Аварийно-спасителни екипи отстраняваха паднали клони в "Горна баня" и "Витоша".

В същото време стотици пострадаха в горещините.

Силна буря с градушка над София (ВИДЕО+СНИМКИ)

Само за последните три дни екипите на Спешна помощ в София са реагирали на 1600 сигнала. Екипите на пожарната са потушили 630 пожара, а десетки населени места останаха без вода и то за седмици.

Часът е 2 следобед. А телефоните на Спешна помощ прегряват. Не само със сигнали за колабирали в жегата. Оплакванията до този час са над 150.

Оранжев код и за пожароопасност

Колабиралите по улиците на София са 22-ма. Уязвими в горещините са всички.

В десетки населени места водата в жегите се оказва лукс. Сред тях са асеновградските села Долнослав, Горнослав и Червен. Преди две години местната власт похарчила 1.3 милиона лева за цялостна подмяна на водопровода, за да спрат течовете. След ремонта вместо ситуацията да се подобри, тя се влошила още повече.

ОПАСНА ЖЕГА: Оранжев код за цялата страна (ВИДЕО)

А докато проблемът не бъде решен, хората ще протестират.

Решене вече има и за дядо Цоло, който загуби дома си при огнената стихия в Монтанско. Засега е настанен в социален дом.

Само за последните 24 часа огнеборците са гасили 158 пожара. Пострадал е един човек, имало е и 13 фалшиви сигнала.

Колко останаха без дом след огнената стихия в Монтанско? (ВИДЕО)

Сред най-сериозните пожари е този в землището между селата Радуловци и Бърложница. Вече е овладян, но площта, която е обхванал огънят е над 2000 декара.

Само от началото на август у нас са станали близо 900 пожара, което е със 150 повече в сравнение с 2016 г. Тогава през първата седмица на август са станали 750 пожара.

А основната причина за пожарите е човешка небрежност.  

Стотици декари гора отново пламнаха край Изворище (ВИДЕО+СНИМКИ)

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.