Екипът на NOVA се срещна с мъж, който е оцелял след удар от мълния

Повече от половината сгради у нас са без мълниезащита, обясняват експерти. Кои са най-честите грешки, които може да са фатални по време на буря, провери екип на Новините на NOVA. 

По темата

При буря, когато сме навън, инстинктивно човек тича да се скрие под някое дърво. Това обаче е една от най-големите грешки. Колкото е по-високо дървото, толкова е по-притегателно за мълниите.

Друга грешка е, ако отворим чадър в полето. Така ставаме подвижен гръмоотвод. Едно от най-сигурните места е автомобилът. Вътре в него ние сме в абсолютна безопасност.

Екипът на NOVA се срещна с мъж, който преди 10 години е преживял удар от мълния. Днес за фаталния 14 юни напомнят една фланелка и една футболна обувка. И преди, и след инцидента Венелин Трайков тренира децата и юношите на "Миньор Перник". Точно на пистата до стадиона го удря мълнията. Пет дни е в кома, но оцелява.

Ако сме на открито, когато загърми, има златно правило - далече от дървета и от високи части, а краката да са събрани. В колата сме в безопасност. Вкъщи обаче трябва да имаме мълниезащита.

В курортния град Добринище, където вчера падна мълния и едва не уби възрастна жена, се оказа, че къщите нямат гръмоотводи. Такива имали само обществените сгради. Кметът на града ще настоява всяка къща да бъде обезопасена.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.