Този въпрос вълнува най-вече жителите на Девин и Михалково

Какво е състоянието на „Цанков камък”? И има ли причина за тревога сред хората, които живеят близо до язовира? Тези въпроси вълнува най-вече жителите на Девин и Михалково - двете населени места, в непосредствена близост до „Цанков камък”.

По темата

Всички те обаче могат да бъдат напълно спокойни - чашката на язовира не е пукната и няма никаква опасност за хората, които живеят в района. Така енергийният министър Теменужка Петкова обори появилите се напоследък информации за сериозни проблеми по конструкцията на язовира.

„Хората трябва да бъдат спокойни, извършва се планов ремонт, свързан с коритото на река Гашня, и ремонт, свързан със самия ВЕЦ, на повреда на геомембраната на язовира. Опасност за хората няма. Друг е въпросът защо се налагат такива ремонти след такава инвестиция. Този проект разполага с капацитет, който ще позволи да бъде възстановена тази инвестиция след няколко стотин години. Това, което трябва да се направи, е да се види каква е истината за този проект. Никога не е късно за истината”, заяви енергийният министър Теменужка Петкова.

Колко сериозна е инвестицията? Цената на проекта достига близо 1 милиард лева.

Националната Електрическа Компания още плаща за него - последният заем трябва да бъде погасен до края на 2019 година.

Близо една пета от тези пари са били похарчени без провеждането на обществени поръчки, което е в разрез с правилата. Това Теменужка Петкова е установила още преди години, като шеф на Държавната финансова инспекция. А сега, по думите ѝ, всичко е в ръцете на прокуратурата.  

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.