Това твърдят полицейски източници, близки до разследването

Авторът на атентата в Барселона Муса Оукабир - убит от Жандармерията в Камбрилс, пише abc.es. Изданието се позовава на полицейски източници, близки до разследването, според които Муса е бил един от петимата терористи, застреляни тази сутрин в Камбрилс. 

Разследването сочи, че 17-годишният Муса Оукабир е откраднал документите на по-големия си брат Дрис Оукабир, за да може да наеме на негово име два минивана, един от които се взряза в тълпата от пешеходци на "Ла Рамбла", причинявайки смъртта на 13 души и ранявайки стотици. 

Според информацията в испанските медии Муса Оукабир е роден в Рипол (Хирона) на 13 октомври 1999 година, се похвалил със своята радикализация в интернет. В акаунт в Kiwi, социална мрежа за въпроси и отговори, преди две години той уверявал, че "в първия му ден като абсолютен крал на света" първото, което би направил, е да "убие неверниците и да остави само мюсюлманите, които следват религията". 

14 загинали и 126 ранени при терора в Испания (ОБЗОР)

В същото време Муса Оукабир имал отворен акаунт във Facebook, който социална мрежа впоследствие затворила. В него той твърдял, че бил в Ибиса, следвал в Университета на Барселона и работел за "Кока-Кола". Засега обаче не е потвърдено дали тези данни са истински или измислени. 

По данни на Efe двамата братя имали двойно гражданство, вероятно мароканско и испанско. 

Муса не е имал предишни криминални провинения и притежавал испански документ за престой в страната от 2005 г. и досега живеел с родителите си, които също били с чисти досиета в полицията. 

Една от хипотезите за атентата в Барселона, по които разследващите работят, е че атаката се е подготвяла от известно време от терористична клетка в къща в Алканар (Тарагона), където тази сряда избухнаха две бомби. А под отломките на взривената къща в Алканар беше намерено още едно тяло. 

Според информацията в испанската преса, братята Омар и Мохамед Хикхами, които помогнали на терориста да избяга след нападението в Барселона, също били убити в Камбрилс.

Превод: Анелия Тодорова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.