Вижте как можете да подкрепите изследванията, които се борят за световно признание

Наши учени разработват противоотрова при интоксикация с метали. Оказва се, че натрупаните в организма ни токсични вещества от храни, напитки и козметични продукти могат да бъдат неутрализирани.

Българското постижение се бори за световно признание. Изследванията се провеждат от 10 години насам.

"Ако се загледате, почти всички пушени салами, меса, риби, включително пастетът, съдържат натриев нитрит. Морските дарове пък са богати на тежки метали, така че там също се съдържа кобалт, кадмий. Цигарите също са богати на кадмий", обяснява доц. д-р Йорданка Глухчева.

ИСТОРИЧЕСКИ ПРОБИВ: Учени телепортираха частица в Космоса

Токсични вещества имало и в козметиката. В пастите за зъби, например, имало кобалт.

Чрез експерименти изследователите проверяват как хроничното натрупване на металите действа на организма ни. И намират решение за противодейстие.

Ние се опитваме да разработим антидоти. Или вещества, които да действат като противоотрова в случай на интоксикация с такива метали. Изследваме две такива вещества, които за щастие се произвеждат в България", казва доц. д-р Глухчева.

С 12 МЕДАЛА: Български ученици триумфираха на олимпиада в Индия

Именно българските иновации в медицината привличат вниманието на международно жури. Така измежду 209 кандидати доц. Глухчева е класирана в топ 20 на най-изявените млади личности в света за 2017 г.

Учени отново регистрираха предречените от Айнщайн гравитационни вълни

Постижението на сънародниците ни можем да подкрепим като харесаме проекта на доц. Глухчева на сайта www.toyp.jci.ccСрокът за гласуване изтича след два дни. Гласовете ни ще бъдат взети под внимание за определяне на победителите. Към момента води България!

Още по темата гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.