На много места няма ток, пътищата са под вода, не работят и мобилните телефони

Ураганът "Харви" удари бреговете на Тексас. Скоростта на ветровете достигна 215 километра в час. Очаква се висока приливна вълна и валежи до 1000 литра на квадратен метър общо за следващите няколко дни.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ ПРИРОДНОТО БЕДСТВИЕ

На много места няма ток, пътищата са под вода, не работят и мобилните телефони. На 10 хиляди души беше разпоредена задължителна евакуация.

Като крайна мярка кметът на един от крайбрежните градове дори разпореди жителите да изпишат имената и лични данни на ръцете си, за да бъдат идентифицирани бързо в случай на травма или смърт.

САЩ се готви за най-мощния ураган от 12 години насам (ВИДЕО)

Ураганът "Харви" достигна четвърта категория преди да удари брега. Толкова силна буря не е достигала Тексас от 1961 година. По-късно той отслабна вече до първа категория, придвижвайки се над Южен Тексас и скоро се очаква да се трансформира в тропическа буря. Ветровете са с максимална скорост 121 км в час. 

Засега властите съобщават за 10 ранени в Рокпорт, близо до Корпъс Кристи. Те са пострадали при падането на дървета и на изтръгнати от вятъра покриви. Съобщава се и за много повредени от стихията коли.

Все още остава в сила извънредно положение в щатите Тексас и Луизиана. По крайбрежието на двата щата са базирани близо половината мощности за рафиниране на петрол в страната. Цената на бензина вече се покачи, след като петролните компании обявиха, че временно спират работа в региона. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.