Отново напрежение между летуващите на плажa и община Царево

Отново възникна напрежение между летуващите на плаж "Корал" и община Царево. Спорът този път е кой трябва да плаща за боклука, събиран през летния сезон там.

От години плажът е без концесионер и разходите за извозване на отпадъците са за сметка на местните данъкоплатци.

Протест на плаж "Корал" заради зачестилите проверки

В района на къмпинг "Корал" има поставени около 15 контейнера за смет. Те се почистват през ден, а в активния сезон дори и всеки ден. Въпреки това обаче голяма част от туристите избират да хвърлят отпадъците си в гората. В края на сезона там има десетки чували, пълни с отпадъци, десетки бутилки, буркани, дори и изоставени дюшеци.

Организират протест срещу проверките на къмпингуващите на плажа

Според свободно къмпингуващите обаче целият този боклук е от транзитно преминаващи туристи, идващи само на плажа "Корал".

Изхвърлянето на боклука в контейнера обаче не решава проблема, твърди кметът на Царево. Защото отпадъците трябвало после да се извозват и вакумират.

"Тези хора просто са се настанили или върху ивицата, или върху имоти. И темата такса смет за тях не е интересна", изтъква той. 

ПОЛИЦИЯ НА ПЛАЖА: Докъде ще стигнат проверките на къмпинг „Корал”?

По данни на общината от цялата територия се събират около 100 тона отпадъци на сезон. За почистването на "Корал" отивали между 30 и 40 хиляди лева.

А от сдружение "Да запазим Корал" вече повече от месец събират пари от къмпингуващите - кой колкото можел да отдели. Сумата ще бъде внесена в общината през септември.

Опасенията са, че през дъждовния сезон водата ще разнесе голяма част от боклуците в намиращото се само на няколко метра море. Така почистването на плажната ивица ще струва двойно и дори тройно на общината.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.