Колко литра се съхраняват в митническите складове?

Бум на заловените количества нелегален алкохол. От Агенция „Митници” се похвалиха с 40% ръст на хванатата контрабанда. Какво означава това?

От началото на тази година митничарите са задържали 105 тона нелегален алкохол.

„Последният случай е от вчера. Митническа мобилна група извърши проверка на обект в Несебър. Колегите откриха в гаража на имота. Колегите откриха пластмасови съдове с вместимост от 10 до 100 литра”, обясни Тамара Влайкова, говорител на Агенция  "Митници".

Задържаха 1658 литра алкохол от две заведения на Черноморието (ВИДЕО+СНИМКИ)

Общото количество задържано в Несебър е 4 тона. Дали е бил предназначен за домашна употреба или за продажба, се разследва.

„Рестрикцията за варене на домашен алкохол е най-виоска в цяла Европа. В Румъния до 75 литра е без акциз”, обясни Евгени Стоянов,  координатор "Българска домашна ракия" – Монтана.

Това обаче няма да откаже българина да си вари.

„В никакъв случай нямаме намерение да вземаме казаните. Просто ще апелирараме към тях да варят своята ракия, съгласно законовите разпоредби”, заяви Тамара Влайкова, говорител на Агенция  "Митници".

Пътни полицаи в акция за пияни и дрогирани шофьори в курортите

По думите на Влайкова, тяхната цел е производството на нелегален алкохол. Не домашната ракия.

Сред задържаните количества алкохол, в един от митническите складове има и такъв, който е оригинален, но производителят е забравил да сложи бандерол и да плати нужния акциз на хазната. Основните заловени количества обаче са от така наречените „незаконни казани”. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.