След вълната от реакции, от издателството съобщиха, че могат да се откажат от идеята си

Вълна от възмущение заради двоен стандарт при учебниците за осмокласниците. Едно от издателствата предложи цветни и черно-бели учебници, съответно на по-високи и по-ниски цени.

КОМЕНТАРИТЕ В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ ВИЖТЕ ТУК

Написаното в двата учебника е едно и също, еднакви са и илюстрациите. В единия случай обаче картинките са само в черно и бяло. Съответно и цената на черно-белия учебник е малко по-ниска в сравнение с цветния. 

Колко струват извънкласните занимания на учениците? (ВИДЕО)

Идеята на издателство "Просвета" е да не удря по джоба родителите с по-малки финансови възможности. Това обаче доведе до вълна от обществено недоволство и до въпроса разделят ли двата вида учебници децата според социалния им статус. 

Първокласници - изключени от училището, в което са записани (ВИДЕО)

Срещу идеята скочиха стотици потребители в социалните мрежи. Много родители дори я определиха като дискриминация срещу учениците. Разликата между евтиния и скъпия вариант е около 3 лева. 

ВРЪЩАТ УЧЕНИЦИТЕ В КЛАС: Убеждават родителите да изпращат децата на училище

В спора между издателство и родители се намеси и Образователното ведомство.

„Деленето на децата по този начин е недопустимо. Става въпрос за едно неуместно послание на едно от издателствата”, коментира министър Красимир Вълчев.

МОН обяви графика на ваканциите през новата учебна година

Оказва се, че проектът на "Просвета" за нови учебници не е в разрез с наредбата на МОН. Тя гласи, че по предмети, по които илюстрациите не са от голямо значение, като химия и математика, помагалата могат да са и в двата варианта.

В крайна сметка от "Просвета" решиха да запазят само по-скъпите, цветни варианти и да спрат печатането на черно-белите. Учебниците трябва да бъдат пуснати в търговската мрежа в началото на септември.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.