През 2014 г. в Сочи Юлия Липницкая предизвиква истински фурор, като само на 15 г. печели златния медал

Само на 15 г. тя печели златния олимпийски медал и застава на най-горното стъпало на стълбичката на успеха и славата. Това се случва на Олимпиадата в Сочи през 2014 г. Фигуристката Юлия Липницкая става най-младата олимпийска шампионка в историята на Зимните олимпийски игри от 78 години. Същата година Липницкая става и европейска шампионка. Малко по-късно тя грабва среброто на Световното първенство в Япония, пише Vesti.bg

Първите медалисти от фигурното пързаляне в Сочи

Всички предричат бляскаво бъдеще за спортистката, но съдбата е решила друго. Поне засега. Липницкая, която през юни навърши 19 г., сложи край на кариерата си. Новината съобщи нейната майка. Причината е борбата на младата шампионка с анорексията. Предпоставки за решението са и травми, които Липницкая е претърпяла на гърба и бедрата.

Пред агенция ТАСС президентът на руската федерация по фигурно пързаляне Александър Горшков отрече Юлия да е сложила окончателно край на кариерата си.

Русия спечели първия си златен медал в Сочи

Той заяви, че тя все още е част от националния отбор на Русия, дори и към момента да е включена в списъка с резервите. Майката на момичето обаче твърди, че дъщеря ѝ е съобщила решението си на федерацията още през април тази година.

След като предизвика фурор на Игрите в Сочи преди три години, Юлия получи най-високото спортно отличие в Русия. Поздрави я лично президентът Владимир Путин.

Юлия е родена в Екатеринбург. Започва да се занимава с фигурно пързаляне от 4-годишна. По-късно родителите ѝ се местят в Москва, за да ѝ дадат най-добрия шанс за развитие. Руските коментатори я наричат "малък гений" и "бъдещето на фигурното пързаляне". Някои се надяват, че един ден тя ще се завърне на леда.

Източник: Vesti.bg

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.