Проектите за антикорупционен закон отново скараха управляващи и опозиция

Отново задочни спорове между управляващи и опозиция по темата „антикорупция”. От ГЕРБ обвиниха червените, че преписвали от техния законопроект. Левицата пък определи идеите за борба с корупцията на управляващите като „имитация”.

Антикорупционното законодателство се оказа повод за съботен инструктаж в партийните редици и на двете партии.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заръча на парламентарната група на партията да не влиза в спорове с БСП.

Една партия, скъпи мои, се оценява, когато е на власт, не когато е в опозиция”, подчерта премиерът.

БСП обсъжда евентуален вот на недоверие към кабинета

Зарът е хвърлен и няма връщане назад. В такъв момент се намираме, другарки и другари – или започваме борба с корупцията, или имаме имитация, а това народът няма да го разбере и ще помете всички”, коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова.

А иначе, за пореден ден, управляващи и опозиция влязоха в спор чий антикорупционен проектозакон е по-съдържателен.

Според Нинова „органът на ГЕРБ, който събира информация и прави предписания не е предвиден да се бори с корупцията”.

АНТИКОРУПЦИОНЕН ЗАКОН: Какво да пише в него?

Ако погледнете внимателно и прочетете законопроекта на БСП, който лансират и който обсъждат, около 70-75% той е механично преписан от този, който в момента обсъждат от страна на ГЕРБ”, коментира от своя страна председателят на най-голямата парламентарна група Цветан Цветанов.

А след като в петък президентът Румен Радев поиска да се вземе най-доброто от двата варианта на закона в един общ проект, и ГЕРБ, и БСП поставиха условия.

След управлението на тройната коалиция те приеха закон, с който оневиняват всяка корупция в държавата по време на тяхното управление. Аз не съм ги чул те да са излезли и като в църква да кажат: „Отричаш ли се от Сатаната? – Отричам се”, три пъти. Нинова да излезе и да се отрече, и тогава - да, приемам го”, коментира премиерът Бойко Борисов.

Цветанов: ГЕРБ не иска президентска република

Социалистите пък поискаха органът, който ще бори корупцията да разследва и тази по високите етажи на властта и председателят му да бъде избран от президента.

Днес правителството е на Бойко Борисов, утре ще е наше. Законът е принципен. Този, който краде от четири тона суджук до няколко милиона в НДК, ще си назначава хората, които ще го контролират. Къде е принципът в това?”, риторично запита Нинова.

Предстои и двата проекта да бъдат внесени в парламента в окончателните си варианти.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.