Измерването се извършва в реално време и без да е необходимо автомобилите да спират

Мобилни лаборатории мерят вредните газове от автомобилите в София. Това се случва на четири места в столицата.  

На съд заради мръсния въздух

Измерването се извършва дистанционно чрез ултравиолетови и инфрачервени лъчи в реално време и без да е необходимо автомобилите да спират. Мобилната лаборатория ще следи за количествата финни прахови частици, въглеводороди, въглероден окис и азотен оксид. Това са основните замърсители на въздуха.

ЗА ПО-ЧИСТ ВЪЗДУХ: Безплатно паркиране за електромобили и хибриди в София

Устройството може също така да отчита скоростта на движение и да заснема регистрационните номера с цел идентификация на емисиите с конкретния вид автомобил, марка, двигател, година на производство. Всички данни от измерванията се изпращат директно на наблюдаван от оператор компютър, разположен в мобилната станция, паркирана по протежение на пътя.

Български сайт показва данни за въздуха в реално време

Данните ще бъдат записвани до 15 септември. След това от испанската фирма, която провежда проучването в цяла Европа, ще получат данни от КАТ за модела кола и двигателя й. Цялата събрана информация ще бъде предоставена на Европейската комисия, която ще реши какви законодателни промени са необходими, за да се пребори Европа с мръсния въздух.

В СМОГ: Въздухът в София е далеч от нормите за чистота

След приключване на изследването собствениците на превозни средства с отчетени наднормени стойности на замърсяване ще бъдат известени с писма. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.