Тя ще се извърши от Софийската градска прокуратура

Правителството и прокуратурата се захващат с Азербайджанската афера. Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка по случая с Калин Митрев, представител на България в ЕБВР.

НА РОДНА ЗЕМЯ: Правителството обсъджа Азербайджанската афера

Проверката ще се извърши от Софийската градска прокуратура, като на Националната агенция по приходите ще бъдат възложени действия, свързани с предмета й – дали са налице данни за данъчни престъпления или пране на пари, съобщиха от прокуратурата. 

Калин Митрев пред NOVA: Парите ми са декларирани, това е атака срещу мен

По-рано правителството обави, че ще проверява обвиненията към Калин Митрев по така наречената "Азербайджанска афера". Финансовият министър поискал и получил обяснения от съпруга на Ирина Бокова каква е връзката му и получвал ли е пари от Азербайджан. 

ЕП разследва случая, в който е замесен съпругът на Бокова

Междувременно, самият Митрев заяви позицията си пред NOVA. Според него скандалът е атака срещу него и съпругата му Ирина Бокова. Той не отрича, че е взимал пари, но те са били регламентирани, декларирани и с платени данъци.

„Това е безсмислена спекулация. Достатъчно сензационна, за да предизвика интерес и вреди на мен и на семейството ми. За мен това е кампания. Споменава се български представител. Няма такова нещо. Аз съм бил четири години извън банката и през това време съм вършил консултантска дейност. Нещо, което върша от 1992 г. насам. Да се поставя под съмнение моята работа и професионалната ми пригодност да я върша, е абсурдно”, заяви Митрев.

Калин Митрев пред NOVA: Кампанията срещу мен е безсмислена спекулация

Дали кабинетът ще оттегли доверието си от нашия представител в Европейската банка за възстановяване и развитие, ще се реши след отговора от банката. Няма как обаче да последва уволнение, защото правителстовото само номинира и предлага за поста, но не освобождава.
Софийската градска прокуратура ще поиска информация от НАП има ли данни Калин Митрев да е участвал в данъчни престъпления или пране на пари.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.