Той е изпратил обяснение до Министерството на финансите

Правителството и прокуратурата проверяват казуса с така наречената  "Азербайджанска перачница". Финансовият министър Владислав Горанов е поискал и получил обяснения от съпруга на Ирина Бокова - Калин Митрев каква е връзката му и получвал ли е пари от Азербайджан. 

 В писмото си до Министерството на финансите, Митрев пише, че  е работил в продължение на около четири години (от 2010-та до началото на 2014-та) като независим консултат по различни договори в България, Швейцария, Кипър, Англия и Азербайджан. Той обаче е прекратил всички свои консултантски договори и дейности преди да започне работа в Европейската банка за възстановяване и развитие. 

Калин Митрев пред NOVA: Кампанията срещу мен е безсмислена спекулация

На днешното заседание на правителството финансовият министър Владислав Горанов съобщи какво още пише в писмото на Митрев.

ЕП разследва случая, в който е замесен съпругът на Бокова

"В обясненията си той заявява, че всичките възнаграждения са превеждани в негови лични сметки в България и в чужбина и всичките му доходи от консултантска дейност, независимо къде е живял и работил, са декларирани в България и са със съответните платени данъци", обясни Горанов по време на заседанието на кабинета. 

Владислав Горанов: Правим проверка по случая със съпруга на Ирина Бокова

Калин Митрев дори вече бил обсъдил скандалните публикации със съответните служби на банката и те нямат претенции към характера на неговата дейност по време, когато не е бил на работа в банката. 

Замесен ли е мъжът на Ирина Бокова в схема за милиарди? (ВИДЕО)

Министърът на финансите ще поиска и официално становище на Европейската банка за възстановяване и развитие по случая. Ще се направи и проверка дали действително той е платил всички данъци върху доходите, получени от консултантски договори.

Притеснения Митрев нямал, а правата ще си търси след всички проверки. "Аз съм сигурен в себе с и в това, което съм направил. Когато мине проверката, ще си търся правата", заяви той пред NOVA.

Митрев не е отрича, че е имало парични преводи към сметката му. За три години той получил 425 000 евро хонорари и всички те били законни и отчетени пред държавата. 

Той консултирал азерска фирма за предотвратяване на наводнения около местните реки. Пред NOVA съпругът на Ирина Бокова обясни, че e пътувал до Азербайджан, познава страната от много отдавна, много отпреди работата му в Европейската банка за възстановяване и развитие. 

Дали кабинетът ще оттегли доверието си от нашия представител в банката, ще се реши след като тя отговори на финансовия министър, но няма как Калин Митрев да бъде уволнен от държавата, защото правителството само номинира и предлага кандидати, но освобождава ръководството на банката със седалище в Лондон.

Калин Митрев: Целят да компрометират мен и Ирина Бокова

Съпругът на Бокова - намесен в разследване за пране на пари

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.