Хиляди хора ще могат да се потопят в света на изкуството

"Сподели нощта!" - под този лозунг в Пловдив отварят безплатно врати 76 музеи, галерии и църкви. Хиляди хора тази вечер ще се потопят в света на изкуството.

„Провокацията е всеки да намери най-доброто за себе си. Ние искаме хората да бъдат по-индиректни в тяхната връзка с изкуството, с културата, да могат да излязат от ежедневието си, от битовите си проблеми”, разказва Веселина Сариева, организатор на „Нощта 2017“.

КИНОLove: Турнето на българското късометражно кино

За първи път тази вечер ще оживее една от емблематичните сгради в центъра на Пловдив - някогашният ДЕТМАГ „Снежанка“. Близо 20 години сградата беше заключена и тънеше в разруха. Сега се превръща в импровизирана галерия.

„Дадохме живот, може би някакъв ентусиазъм, желание на хората да влязат в едно пространство, което стои заключено, а пък е в центъра. Можете да видите произведения на млади художници”, разказва Владия Михайлова, куратор на изложбата.

Разходка из най-големия тракийски музей на открито (ВИДЕО)

Атрактивна изложба в Етнографската къща разказва за богатия картинен фонд на музея. Платната са на едни от най-известните български художници, творили от 30-те години на миналия век до наши дни. Картините са реставрирани наскоро със средства на дарители.

„И в България се оказа, че има солидно гражданско общество и, тъй като за малко повече от месец беше събрана сумата от 3800 лева и 20 платна видяха за първи път бял свят. Те бяха реставрирани, рамкирани”, разказва Ангел Янков, директор на Етнографски музей - Пловдив.

КУЛТУРЕН ПОДЕМ: Все по-често ходим на кино, театър, в музеи и библиотеки

Газирана напитка бликна от фонтана в центъра на Пловдив, а във въздуха се понесе сладникав аромат. Това привлече вниманието на преминаващите край площада, които се спираха, за да си направят снимка с невижданото явление.

Всички музеи и галерии ще останат отворени до 1 след полунощ.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.