Страна по дарението била партия ГЕРБ, твърди ген. Атанас Атанасов

Премиерът Бойко Борисов коментира протеста на пожарникарите срещу лошите условия на труд и ниското заплащане. Министър-председателят заяви, че има „правото да гледа огнеборците в очите, защото пет години е гасил пламъци само с брезентова мушама и пластмасова каска”.

ОГНЕБОРЦИ НА ПРОТЕСТ: Искат нов закон, защитно облекло и по-високи заплати

Пред NOVA лидерът на ДСБ генерал Атанас Атанасов пък каза, че пожарникари е трябвало сами да плащат за обезопасителните си екипи, които, всъщност, били дарение от Канада.

В документите, предоставени от Атанасов, е записано, че дарението е предназначено за употреба на екипи на пожарната в Пловдив. По негови думи това е предварително споразумение, записани  са 250 обезопасителни екипа втора ръка, но впоследствие са изпратени повече от 1000.

Много е интересно, че страна по дарението е партия ГЕРБ и то е подписано от Здравко Димитров, който сега е областен управител”, поясни Атанасов.

Пожарникар: Носим дрехи втора употреба от цяла Европа (ВИДЕО)

След няколко дни директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” главен комисар Николай Николов отрече обезопасителните екипи да са били заплащани от пожарникарите.

Около 1000 комплекта дарение получихме от кмета на Торонто. Заплащането на пътните разходи е станало по инициатива на нашите служители и оттам идва терминът „Плащат дрехи”, обясни Николов.

Гл. комисар Николов: Условията за работа на пожарникарите се подобряват

По думите на генерал Атанасов сумите за транспорт, плащани от пожарникарите, са различни.

Потърсихме за коментар подписалият споразумението Здравко Димитров, който с днешна дата е областен управител на Пловдив.

"Фирмите, които доставиха дарението, нямат нищо общо с ГЕРБ. Казват, че са допълнили сумата с по 15 лева на облекло, което не е нищо", обясни Димитров.

За разберем къде са разпределени екипите и реалната им употреба поискахме отговори по Закона за достъп до обществена информация, които трябва да получим в рамките на месец.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.