Неговата цел ще е предотвратяване на терористични атаки

Великобритания поиска ново споразумение за сигурност с Европейския съюз след излизането си от общността, чиято цел да бъде предотвратяване на терористични атаки, информира "Франс прес", цитирана от БГНЕС. 

ООН: Brexit увеличава риска от замърсяване на околната среда

Властите в Лондон посочиха, че искат да поддържат съществуващите си партньорства чрез договора, който също така ще отвори възможност за засилване на сътрудничеството в борбата с тероризма. Предложението идва само няколко дни, след като бомба се взриви в лондонското метро.

Великобритания все по-близо до Brexit

Според правителството от съществено значение за обществената сигурност в Европа е това ЕС и Великобритания да поддържат и дори засилят сътрудничеството си след напускането на блока през март 2019 г.

Юнкер призова за скорошно присъединяване на България към Шенген

Според документ по въпроса съществуващите партньорски споразумения със страни извън ЕС не са подходящи, тъй като ще се окажат недостатъчни. В случай, че не бъде сключена подобна сделка според Лондон агенциите за сигурност ще намерят път за комуникация помежду си.

ПРОТИВ BREXIT: Десетки хиляди изпълниха улиците на Лондон (ВИДЕО+СНИМКИ)

Текстът посочва също, че Великобритания трябва да може да постигне споразумение с Европол, което да предвижда същото ниво на сътрудничество като досега.

Властите също така не изключват и възможността Лондон да остане член на Европол или на Европейската система за заповеди за арест.

Тони Блеър предлага ограничaване на имиграцията вместо Brexit

„С по-бързото от всякога развитие на заплахите за сигурността е от очевиден интерес за всички граждани това Великобритания и ЕС да запазят колкото се може по-близко сътрудничество в борбата с тероризма, организираната престъпност и други заплахи“, се казва още в документа.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.