Остават няколко дни разстояние от началото на четвъртия кръг от преговори

Главният европейски преговарящ за Brexit Мишел Барние заяви, че може да бъде постигнато бързо споразумение за излизането на Великобритания от общността. Той призова страната да направи нови предложения за условията по излизането си следващата седмица, информира "Франс прес", цитирана от БГНЕС. 

„Файненшъл таймс“: Лондон предлага 20 млрд. евро обезщетение за Brexit

„Убеден съм, че е възможно бързо споразумение за условията на системно излизане на Великобритания и преходен период. За да стане това, ние бихме искали Великобритания да направи, най-рано следващата седмица, предложения за преодоляване на пречките“, каза бившият френски министър пред италианска парламентарна комисия в Рим. 

Барние допълни също, че двете страни се намират на няколко дни разстояние от началото на четвъртия кръг от преговори. Представителят на ЕС посочи също, че все още съществуват някои големи съмнения относно ключовите теми в рамките на първата фаза от преговори, а именно тези за средствата, които Великобритания дължи на ЕС, границата с Ирландия и въпроса със статута на европейски граждани на Острова.

Лондон иска ново споразумение за сигурност с ЕС след Brexit

„За да имаме прогрес, очакваме ясен ангажимент от страна на Великобритания по тези конкретни въпроси“, посочи Барние, който допълни, че властите в Брюксел очакват с интерес ключовата реч на премиера Тереза Мей за Brexit, която тя ще произнесе утре в италианския град Флоренция.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.