Всички очакват бързо съставяне на стабилно правителство

Неизвестните около новата коалиция в Германия събудиха тревоги в Европа. Брюксел е притеснен от факта, че за първи път след Втората световна война в германския парламент влиза крайна националистична партия и то с над 90 депутати.

Какво ще се случи след историческия вот в Германия?

Не по-малко са притесненията, че вътрешната политика в Берлин ще отклони вниманието на канцлера Меркел от европейските въпроси.

ГЕРМАНИЯ РЕШИ: Меркел ще управлява четвърти мандат (ВИДЕО+СНИМКИ)

Председателят на ЕК Жан Клод Юнкер е разговарял с Ангела Меркел тази сутрин и я поздравил за “историческата победа”,изразявайки доверието си към демократичната система на Германия. Европа има нужда от силна Германия сега повече от всякога” подчертава Юнкер.

Френският президент Еманюел Макрон съобщи в Twitter, че е поздравил по телефона Ангела Меркел. „Продължаваме нашето ключово сътрудничество”, подчерта той.

Ангела Меркел - от физик до световен политик (ВИДЕО)

Премиерът Бойко Борисов написа в  Тwitter, че с Меркел Европа “остава силна и обединена”. И допълни пред медиите: “Пожелавам успех на канцлера Меркел и да състави бързо правителство, защото Европа има нужда от бързо правителство в Германия”.

В писмо до Меркел президентът Румен Радев отбелязва, че “подкрепата на избирателите е най - красноречивият израз на високата оценка” на държавническата й политика”.

Европейските лидери ще се срещнат с Ангела Меркел още след два дни на среща на върха в Талин. За 12 поредна година Меркел представлява Германия, което я прави ветеран на настоящата европейска сцена.

Репортер: Антоанета Николова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.