Колко опасно може да бъде дълбочинното гмуркане?

Всички в бранша са категорични, че Теодора и Михаил са едни от най-големите специалисти в дълбочинното гмуркане.

Припомняме, че тя загина, а съпругът й е в болница след гмуркане в Гърция. Инцидентът е станал в неделя в района на залива Торонеос, Халкидики.  

Теодора Балабанова искала да подобри световния рекорд за дълбоко гмуркане при жените. За целта тя трябвало да се гмурне на дълбочина от 231 метра или с 10 метра повече от сегашния рекорд. 

Българка загина, а съпругът й е в болница след гмуркане в Гърция

„При подобни гмуркания трябва да се изкачиш на повърхността на определени нива и за определено време”, разказа в предаването „Здравей, България” Костадин Георгиев, съсобственик на школата за гмуркане.

Той опроверга информацията, че Михаил е в тежко състояние. „В добро състояние е, контактен е. Има проблем само с ухото”, каза той.

Попитан можело ли е да бъде предотвратен този фатален за Теодора изход, Георгиев отговори, че каквото и да е било направено, е щяло да доведе до смърт.

Говори съпругът на българката, която се удави в Гърция (ВИДЕО)

„Смъртността при тези гмуркания е 20%. Това е голямо предизвикателство”, каза Михаил Заимов, който е специалист по техническо гмуркане.

„Да слезеш на такава дълбочина е изключително нещо. Колкото хора са били на Луната, толкова са били и на толкова дълбоко. Трябва да уважаваме осъзнатото решение на Теодора. Всички ще я помним винаги", каза експертът.  

Повече по темата гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.