Това се случи на тържествена церемония

Новият състав на Висшия съдебен съвет встъпи в длъжност. Още при първото заседание магистратите, които решават съдбата на цялата съдебна система, се разделиха. 

СНИМКИ ОТ ЦЕРЕМОНИЯТА ВИЖТЕ ТУК 

На церемонията две места останаха празни. Не присъстваха нито президентът, нито премиерът. Присъстваха посланиците и чуха колко е важна съдебната система за България.  

Парламентът излъчи 11 членове на Висшия съдебен съвет

Правосъдният министър Цецка Цачева заяви, че най-важната задача е да се върне доверието на българските граждани в правораздаването.

А доверието на гражданите и управлението на съдебната система сега са в ръцете на новите 22-ма. Сред тях е прокурорът по мега делото за единствения атентат у нас, този в Сарафово - Калина Чапкънова 

НА ФИНАЛА ВЪВ ВСС: Равносметка за един 5-годишен мандат

Сред избраните са и шефът на следствието Евгени Диков, заместник-председателят на Върховния административен съд Боян Магдалинчев, както и бившият заместник-министър на правосъдието Даниела Машева. 

На първата страница от биографията си кадровиците записаха кой ще е техният председател - Цветинка Пашкунова, издигната от Лозан Панов, или Боян Магдалинчев, издигнат от Георги Колев.

ВСС вдигна заплатите на всички магистрати

Мнозинството избра Боян Магдалинчев. Малцинството – Цветинка Пашкунова. Така разделени магистратите останаха и за първия важен избор, който трябва да направят - кой да е председател на Върховния административен съд.

Старият съвет избра Георги Чолаков, но се очаква президентът да не издаде указ за назначаването му. Новият председател Боян Магдалинчев не иска нова процедура и нови кандидати. Конкурентът му за поста Цветинка Пашкунова иска точно обратното. Кой ще надделее ще стане ясно следващата седмица. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.