За един месец тя си е позволила да вземе само два почивни дни

Служителка на японската национална телевизия NHK е починала вследствие на преработване, след като положила 159 часа извънреден труд за един месец, пише британският в. „Гардиън“, цитиран от БГНЕС.

31-годишната Мива Садо работила в централата на телевизионния канал в Токио и ползвала само два почивни дни за цял месец. Тя умира от сърдечен удар през 2013 г., но едва сега работодателят й прави случая публично достояние, по искане на нейното семейство. Малко след инцидента службата за трудови стандарти в Япония обявява, че тя е претърпяла „кароши“ – смърт от преработване.

Експерти призоваха за "тих час" на работното място

Младата жена работила като политически репортер и в месеците преди смъртта си отразявала избори в страната през юни и юли 2013 г.

Смъртта на Садо се очаква да окаже нов натиск върху японските власти за справяне с големия брой смъртни случаи, причинени от прекомерна работа, която се очаква от много служители в страната.

Как да се справим с апатията и умората?

Новината идва две години след друг подобен случай, при който млада служителка на рекламна агенция се самоуби вследствие на прекомерния стрес от работата си. През април 2015 г. 24-годишната Матсури Такахаши отне живота си, след като е работила извънредно над 100 часа в месеца преди смъртта си. Няколко седмици преди това тя написала в социалните мрежи, че иска да умре и е „физически и психически разбита“.

Нейният случай предизвика национален дебат за японската работна култура, при която често служители са принуждавани да работят извънредно дълги часове. Целта - да засвидетелстват своята отдаденост. Няма обаче ясни доказателства за това, че подобна дейност допринася за продуктивността.

35% от работещите жени страдат от главоболие поне веднъж седмично

Правителството на премиера Шиндзо Абе предложи да сложи таван на броя часове извънреден труд на месец - до 100. Той поиска и наказания за компаниите, които позволяват на своите служители да прехвърлят това ограничение – мерки, които според критици все още излагат работниците на риск.

По данни на властите в Токио един от всеки петима служители в страната е застрашен от „кароши“. До 2016 г. над 2000 души са се самоубили заради стрес, свързан с работата им. В същото време стотици други са загинали от инсулт, инфаркт и други състояния, предизвикани от дългото време, прекарано на работното място. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.