Може да се стигне до увреждане на черния дроб

Ново изследване разкрива, че прекомерната консумация на захар може да увреди черния дроб дори на здрав човек, предаде БТА.

Британски учени установиха, че включващият много захар хранителен режим е свързан с нездравословно високи нива на мазнини в кръвта и черния дроб.

Да не закусваш – опасно за здравето

„Консумацията на големи количества захар може да повлияе върху метаболизма на мазнини по такъв начин, че увеличава риска от сърдечносъдови болести”, заяви ръководителят на изследването Брус Грифин от университета на Съри в Гилфорд, Англия.

Екипът му изследвал черния дроб на 25 мъже на средна възраст. Съдържанието на мазнини в органа било високо при 11 от тях и ниско при останалите 14.

Химици разкриха тайните съставки за идеални палачинки

Натрупването на мазнини в черния дроб е смятано за нездравословно, а високите им нива са свързани с т.нар. неалкохолен мастен черен дроб. Участниците трябвало да следват единия от два хранителни режима, като три месеца ежедневно приемат различно количество захар, чиято равностойност е 650 калории или не повече от 140 калории. Било констатирано, че у засегнатите от неалкохолен мастен черен дроб, които приемали големи количества захар, се появили промени в метаболизма на мазнините.

Известно е, че въпросните промени са свързани с увеличен риск от сърдечни болести, инфаркти и инсулти, отбелязват учените.

Любопитни факти за чая

Сходни промени обаче били открити и при здрави хора, които имали ниски нива на мазнините в черните си дробове, когато започнало изследването. Сред тези участници били регистрирани високи нива на мазнините в черния дроб след преминаването им към хранителен режим, включващ голяма консумация на захар, и промени в метаболизма на мазнините. Промените били сходни с наблюдаваните у засегнатите от неалкохолен мастен черен дроб.

Резултатите от изследването са публикувани в Clinical Science.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.