Искаме повече действия на Съюза в борбата с тероризма, бедността и миграцията

Проучване на „Евробарометър”, поръчано от Европейския парламент, показва, че 57% от европейските граждани вярват, че членството в ЕС е нещо добро за държавата им. 47% от европейците пък смятат, че гласът им се зачита в Съюза.

Проучването „Парламетър“ 2017 на Евробарометър е проведено сред 27 881 граждани в 28-те държави-членки на ЕС.

В България подкрепата за членството в ЕС е 55%, малко по-ниска от средното за ЕС, но също така с 6% по-висока в сравнение с 2016 г. Европейците все по-често виждат ЕС като ключова фигура, когато става въпрос за справяне с големи предизвикателства и за защитата им от общи заплахи като тероризма, безработицата, бедността и социалното изключване.

Доверието на гражданите в ЕП се увеличава

33% от европейските граждани имат положителна нагласа към Европейския парламент. За България делът на одобрение е 49%, като увеличението е с 11% спрямо 2016-а, а това е вторият най-добър резултат в ЕС след Ирландия. Европейският парламент има неутрален имидж сред 42% от европейците, а негативният имидж е спаднал със 7% до 21%. За България резултатите са съответно 30% и 12%. 55% от анкетираните заявяват интереса си към европейските избори през 2019 г., а 47% считат, че ЕП трябва да играе по-голяма роля в бъдеще.

Защита от заплахи

Европейските граждани очакват, че ЕС ще ги защитава от определени заплахи. Основните рискове, при които европейците желаят намесата на ЕС, са тероризъм (58%), безработица (43%), бедност и социално изключване (42%) и неконтролирана миграция (35%). По-малко от една четвърт от хората посочват изменението на климата, религиозния радикализъм, организираната престъпност, въоръжените конфликти, политическия екстремизъм, разпространението на инфекциозни заболявания, кибератаките, социалния дъмпинг и заплахите за неприкосновеността на личните данни.

Основните приоритетни области, в които българите искат повече действия от страна на ЕС, са: борбата с тероризма (61%), бедността и социалното изключване (40%) и неконтролирана миграция (38%). След тях идват проблемът с безработица, религиозният радикализъм, организираната престъпност, въоръжените конфликти, социалният дъмпинг. Най-малко намеса от ЕС българите желаят при защитата от кибератаки, разпространението на инфекциозни заболявания, заплахите за неприкосновеността на личните данни.

Опазване на основни права

Европейските граждани очакват ЕС да осигури защита на основните им права (44%), правото на свободно придвижване, работа и образование в ЕС (36%), на труд (34%), на адекватни пенсии (34%) и на стабилна икономика (33%). В частност те очакват ЕС да защитава човешките права, свободата на словото и равноправието между мъже и жени.

Насърчаване на конкретни действия

Хората очакват ЕП да подкрепи действия срещу бедността и социалното изключване (41%), тероризма (също 41%) и безработицата сред младите хора (31%).

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.