Гледайте туристическото предаване тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA

Пътешествениците от “Без багаж“ отварят широко вратата към света на древната цивилизация на маите тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA. Паленке е средно голям обект на маите, много по-малък от такива като Тикал, Чичен Ица или Копан, но тук са запазени  едни от най-добрите архитектурни концепции, скулптури  и барелефни резби на маите.

Голяма част от историята на Паленке е възстановена благодарение на разчитането на йероглифните надписи върху многото паметници; историците вече имат дълъг списък на  управляващата династия на Паленке през 5 век, съперничеството на града - държава с други държави като Калакмул и Тонина е добре познато.

Най-известният владетел на Паленке е К'иних Янааб Пакал или Пакал Велики, чиято гробница е намерена изкопана в Храма на надписите. Пакал създава династия, която за четири поколения довежда града до неговия най-голям просперитет. Паленке се превръща в един от най-големите градове на маите.

През 683 г. Пакал, великият крал на Паленке, който управлявал почти седемдесет години, починал. Времето на Пакал било време на голямо благоденствие за народа, който го почел, като поставил тялото му в Храма на надписите - пирамида, която самият Пакал бил заповядал да бъде построена специално, за да служи като гробница. 

Пирамидата с девет различни нива, без съмнение съответстващи на деветте нива на подземния свят на маите, привлича вниманието на мексиканският археолог Алберто Руз. Извършвайки археологическо проучване на върха на пирамидата през 1952 г., той открива, че може да бъде отстранена една странно изпъкнала плоча в подовата настилка на една камера, а под нея се разкрива стълбище, което слезе в сърцето на сградата. В основата на въртящото се стълбище от 65 стъпала, след разчистването на съзнателно оставените развалини в пирамидата, Руз стига до погребална камера със саркофаг.

Саркофагът на Пакал и каменната му гробница, които били запечатени в продължение на повече от хиляда години са сред великите открития на археологията.

Гледайте новия епизод на "Без багаж“ в неделя от 13.00 ч. по DIEMA.

Всички епизоди на туристическото предаване можете да гледате в официалния му канал във Vbox7.com.