Силните ветрове принудиха авиокомпаниите да отменят над 500 полета

Мощен тайфун, напредващ към Япония, предизвика пред себе си силни ветрове и дъждове, при които загинаха двама души, а над десет бяха ранени през днешния изборния ден, предаде "Франс прес", цитирана от БТА.

Тайфун "Лан", определен като "много обширен и много мощен" от Японската агенция по метеорология, е придружен от ветрове със скорост 216 км/ч в Тихия океан, южно от Япония. Той се придвижва на североизток и може да удари Токио утре около обяд.

ТАЙФУНЪТ "ЛАН" ПРИБЛИЖАВА ЯПОНИЯ: Съветват десетки хиляди да се евакуират

Силните ветрове принудиха авиокомпаниите да отменят над 500 полета, а някои влакове и фериботи бяха спрени от движение в западната част на страната, съобщават японски медии.

Пешеходец е загинал от рухнало върху него строително скеле в западния град Фукуока, а 70-годишен мъж е открит мъртъв, след като се гмурнал в морето, за да хване въже, вързано за кораб, докато се опитвал да се спаси от собствената си потъваща лодка.

Най-малко 11 души са пострадали в цялата страна.

Автомобилната компания "Тойота" (Toyota) обяви, че утре ще спре производството във всичките си заводи. 

Шиндзо Абе печели предсрочните избори

Премиерът Шиндзо Абе разпореди днес на министъра, отговарящ за природните бедствия, да бъде в готовност и да мобилизира спасителни екипи, включително войници.

Властите призоваха хиляди жители в селища край бреговете на морето, реките или по склонове да се скрият в убежища. Агенцията по метеорология предупреди за опасност от високи вълни, свлачища и наводнения в централната и западната част на страната.

Избирателите в японската столица отидоха да гласуват въпреки проливния дъжд и силния вятър.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.