Отговорът от Георги Георгиев в "На твоя страна"

Безопасни за здравето ли са наргилетата и електронните цигари? Какво се съдържа в тютюна за наргиле и в никотиновите течности за електронни цигари? Отговорите на тези въпроси дава Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”.

Затягат мерките за пушене на наргиле от непълнолетни

В момента в България има около 2.1 млн. активни пушачи, а все повече търсят и модерни заместители на цигарите - наргилета и електронни цигари. Държавата обаче е напът да забрани наргилетата в заведенията по подобие на правилата, които вече съществуват за цигарите и тютюневия дим. В същото време т.нар. водни лули стават все по-модерни, особени сред младежите.

Експерти мислят как да ограничат употребата на наргилета

Според СЗО един час пушене на наргиле е равно на 100 изпушени цигари по обем вдишан дим. И докато една цигара се пуши за 3-4 минути, пушенето на наргиле трае между 20 и 80 минути – средно 45 минути, което повишава и рисковете. При изгарянето на растителните смеси от билки и сухи плодове се отделят никотин, катран, въглероден окис и дори тежки метали. Според експертите съставките в течностите за електронни цигари при нагряване също образуват вредни за здравето ни вещества. Позволените съставки в наргилето и електронните цигари са определени от Брюксел. Контрол върху това какво съдържат съвременните методи за пушене обаче у нас почти липсва.

Колко опасна e модата деца да пушат наргиле?

Какви са вредите от наргилето – за първи път екипът на NOVA показва резултати от лабораторни изследвания, които направи на няколко проби тютюн за наргиле преди и след изпушването им. На лабораторни изпитвания бяха подложени и никотинови течности за електронни цигари. Какво се съдържа в смесите, има ли канцерогенни вещества при изпушването и кое е по-вредно - цигарите или наргилетата и електронните цигари?

Отговорите разберете във видеото. 

Очакваме и Вашите предложения за теми, както и сигнали, на e-mail: georgi.georgiev@ntv.bg и във facebook: Georgi Georgiev Nova TV.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.