Ръководствата на автономната област и на правителството в Мадрид взаимно се изчакват

Конфликтът Испания-Каталуния се задълбочава, а решението за пореден път беше отложено. Ръководствата на автономната област и на правителството в Мадрид взаимно се изчакват.

Игра на нерви. Независимост или нови избори? Сега това е въпросът пред Каталуния. Решението е опасно както за Мадрид, така и за Барселона. Анализаторите наричат това „игра на стратегии”.

Решаваща седмица за бъдещето на Каталуния (ВИДЕО)

„Двете правителства правят тактически ходове, за да се опитат да забавят възможно най-много ситуацията и да се опитат да намерят решение”, коментира пред NOVA Чавиер Джанеста, политически анализатор и преподавател.

КАТАЛУНИЯ РЕШАВА: Как да реагира на Мадрид след отнетата автономия?

Мадрид иска нови избори в Каталуния, а властите там са склонни на отстъпки. Според Джанеста ако Каталуния се откаже от независимостта, Мадрид ще се откаже да й отнеме автономията. Проблемът на каталунския президент Карлес Пучдемон обаче е по-голям, а компромисът би имал висока цена.

Мадрид иска предсрочни избори в Каталуния

„Каталунският президент е под натиск да обяви независимост, защото половината народ иска това. Това е конфликт законността и легитимацията”, коментира Чавиер Джанеста. „Ако не обяви независимост, много хора ще смятат, че отстъпва от задълженията си след резултатите от референдума”.

КАЗУСЪТ "КАТАЛУНИЯ": Пред разпад ли е Испания?

Цената за Пучдемон ще е висока и ако обяви независимост.

„Тогава испанската прокуратура ще поиска неговия арест. Това означава 4 години затвор”, обясни Чавиер Джанеста.

Затвор очаква и много други политици в Каталуния.

Повече гледайте във видеото

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.