Решението е в справянето с климатичните промени и неравенството

Светът е изправен пред „мрачно бъдеще“, ако не успее да се справи с климатичните промени и неравенството, смята изпълнителният директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард, цитирана от БГНЕС.

„Ако не решим тези въпроси, ще се изправим пред едно мрачно бъдеще“ в следващите 50 години, каза тя по време на икономическа конференция в саудитската столица Рияд.

"Темата на NOVA": Фаталните 5 градуса

По отношение на климатичните промени Лагард заяви, че светът ще се „изпече“, ако не бъдат взети „критични решения“ по въпроса.

Кои са най-големите заплахи за човечеството?

През 2015 г. около 195 държави подписаха Парижкото споразумение за климата, което предвижда да намали парниковите газове, за да се предотврати увеличаването на температурите с повече от 2 градуса за 50 години. През юни американският президент Доналд Тръмп обяви, че изтегля САЩ от договора, тъй като, според него, той не е икономически изгоден за страната.

ЗА ПЪРВИ ПЪТ ОТ 10 ГОДИНИ: Увеличи се броят на гладуващите в света

В своето изказване Лагард призова и за справяне с неравенството, както между половете, така и между държавите. По думите й, ако светът иска бъдеще, което „прилича повече на утопия, а не на антиутопия“, то той трябва да се справи с тези въпроси. 

Промените в климата ще увеличат турбуленциите по време на полет (ВИДЕО)

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.