В парламента отново се разразиха спорове около двата варианта на текста

Депутатите гласуваха на първо четене антикорупционния закон. Предложеният от ГЕРБ законопроект мина, за разлика от този на БСП. "За" гласуваха 133-ма депутати, "против" бяха 70 народни представители, а 9 се въздържаха. "За" законопроекта на БСП бяха 69 души, "против" - 73, а 68 се въздържаха, с което той бе отхвърлен.

Срещу корупцията бяха готови да се борят и ГЕРБ, и БСП. Всеки със свой законопроект. Идеите дори бяха обсъждани и от Консултативния съвет за националана сигурност при президента.

Вицепрезидентът: Антикорупционният закон едва ли ще даде справедливост на хората

Дебатът днес продължи няколко часа. Кой и как ще се бори с корупцията и защо идеите на опозицията не получиха подкрепа?

Приетите текстове предвиждат да се създаде антикорупционен орган, чийто председател да се назначава от парламента, така както предложиха от ГЕРБ. Той и заместниците му ще подлежат на контрол от депутатие.

Борбата с корупцията: Партиите на Консултативен съвет при президента

В парламента обаче отново се разразиха спорове около вариантите на двете партии.

След като основната разделителна линия между двата законопроекта, предложени от ГЕРБ и БСП, остана и след Консултативния съвет при президента, споровете в Народното събрание бяха спокойни.

Те са относно това кой да назначава председателя на антикорупционното звено – дали това да бъде НС, както предлагат от ГЕРБ, или да бъде президентът, каквото е предложението на БСП.

Другият спорен въпрос е за това какви функции да има въпросното звено.

Политолог: Няма нужда от нов антикорупционен закон

„Народното събрание ще осъществява контрол върху дейността на комисията, като членовете й ще бъдат длъжни при покана да се явят в парламента и да предоставят исканата информация”, заяви от трибуната правосъдният министър Цецка Цачева.

„В нашия законопроект не сме дали дефиниция на корупция, но сме описали кои престъпления ще се преследват от антикорупционния орган ясно и изчерпателно. Следва да отговорим кои са условията за възникване на корупцията и кой е отговорен. Липса на прозрачност при решенията на правителството е причина за корупция“, заяви Филип Попов от БСП. 

ГОВОРИ ПРЕЗИДЕНТЪТ: За случая "Митрев" и антикорупционния закон

„За да се гарантира неговата независимост и самостоятелност, предлагаме той да се назначава с указ на президента. Това е гаранция, че съответната институция няма да бъде подчинена на една партия”, заяви Крум Зарков от БСП.

„Трябва да благодарим на ГЕРБ, защото най-после се върнахте на позицията на ДПС по време на първия законопроект. Останаха малко спорни моменти и се надявам между първо и второ четене да ги отстраним и тях. Нека да направим един добър закон, каза Хамид Хамид от ДПС.

В крайна сметка депутатите решиха - антикорупционният орган да не разследва, а да има само аналитични функции. А освен по съдържанието на законопроекта, депутатите спориха и за общия му вид.

С гласовете на Патриотите и ДПС предложенията на ГЕРБ бяха приети. Но подкрепата на ДПС дойде с условие – за промени между първо и второ четене.  

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.