НАТО определи въпроса като вътрешен за Испания

Държавният департамент на САЩ заяви днес, че Каталуния е "неразделна част от Испания" и че подкрепя усилията на испанското правителство да запази страната "силна и единна", предаде Асошиейтед прес.

РАДОСТТА НА КАТАЛУНЦИТЕ В СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт посочи, че двете съюзнички в НАТО "си сътрудничат тясно, за да дадем тласък на нашите общи приоритети в областта на сигурността и икономиката".

МВнР: България подкрепя териториалната цялост на Испания

Нейното изявление показва ясното противопоставяне на САЩ на отцепване на Каталуния от Испания и създаване на независима република, отбелязва АП.

Карлес Пучдемон призова каталунците да поддържат "инерцията" по мирен път

Науърт заяви още: "Съединените щати подкрепят конституционните мерки на испанското правителство, целящи да запазят Испания силна и единна".

Туск: ЕС ще разговаря само с Испания!

Френският президент изрази пълната си подкрепа за испанския премиер, предаде АФП.

Европа няма нужда от нови разделения, каза Юнкер, цитиран от БТА.

Германия не признава независимостта на Каталуния, съобщи "Франс прес". Същата позиция изрази и Великобритания.

Премиерът на Белгия Шарл Мишел призова властите в Мадрид и Барселона към диалог след решението на парламента на Каталуния да обяви независимост на испанската област, предаде ДПА. "Една политическа криза може да бъде решена само чрез диалог", написа Мишел в Twitter. "Призоваваме за мирно решение при спазване на националния и международния ред", добави той. 

Същевременно официален представител на НАТО каза, че Испания остава важен член на алианса, а Каталуния е вътрешен въпрос, който трябва да бъде решен в рамките на институционалната рамка на Испания, предаде Ройтерс.

"Испания е ангажиран съюзник, който има съществен принос за нашата обща сигурност. Каталуния е вътрешен въпрос, който трябва да бъде решен в рамките на конституционния ред на Испания", посочи цитираният представител на НАТО.

Брюксел също осъди едностранната декларация за независимост на Каталуния и застава зад Мадрид.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер коментира разделението като пагубно за единството на Европа.

Председателят на Европарламента Антонио Таяни оцени “гласуването в Каталунския парламент за нарушение на принципите на правовата държава, на испанската констутуция и на статута за автономност, които са част от нормативната рамка на ЕС”.

"Нито една страна от Общността няма да признае тази декларация", поясни председателят на ЕП Антонио Таяни.

"Днешното решение на каталунски парламент не променя нищо в ЕС. Испания остава нашият партньор и се надяваме да използва силата на аргументя, а не аргументя на силата", коментира Председателят на Европейския съвет Доналд Туск. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.