Свика регионални избори на 21 декември

Испанският министър-председател Мариано Рахой уволни каталунския премиер и неговото правителство и свика регионални избори на 21 декември.

Каталуния обяви независимост, Испания й отне автономията (ВИДЕО+СНИМКИ)

Политическата криза се задълбочава, а хиляди отново са по улиците на Барселона, за да празнуват обявената по-рано днес независимост от Испания.

Испанската прокуратура подготвя обвинения за метеж срещу Пучдемон

В Сената в Мадрид посрещнаха премиера на Испания като герой. И след няколко часа дебати му дадоха правото да изземе управлението на Каталуния от местните власти.

„Стигнахме до момент, в който най-важното е законът да бъде приложен твърдо. Всичко останало е на втори план”, заяви Мариано Рахой.

Радост в Каталуния след обявяването на независимостта

А в Барселона парламентът гласува за независимост на Каталуния. Опозицията обаче напусна заседанието демонстративно. Така в гласуването участваха по-малко от 80 от общо 135-та депутати.

Рахой: Ако отнемем автономията на Каталуния, първо ще уволня Пучдемон

„Резолюцията е одобрена със 70 гласа „за”, 2 „против” и две празни бюлетини”, обяви Карме Форсадел, говорител на парламента на Каталуния.

Решението беше ознаменувано с аплодисменти и каталунския химн.

Действията на политиците бяха съпроводени от поредната демонстрация в Барселона, където хиляди се събраха да подкрепят обявеното откъсване от Испания.

МВнР: България подкрепя териториалната цялост на Испания

Обявената от каталунците независимост няма да получи подкрепа от нито една влиятелна държава или институция. Европейската комисия каза, че нищо не се е променило след вота в Барселона.

Правителството в Мадрид започна да действа. Парламентът на Каталуния е разпуснат, директорът на полицията – уволнен, а новото народно събрание на областта, ще бъде избрано на 21 декември, в предсрочен местен вот.

САЩ подкрепят усилията на Испания да предотврати отцепване на КаталунияОТ МРЕЖАТА: "Гражданска война в Испания?"

Привържениците на независимостта няма да приемат това спокойно. Част от тях вече се заканиха, че ще следва гражданско неподчинение. Пред хиляди свои съмишленици, лидерът на Каталуния призова да няма размирици.

„Граждани на Каталуния, в следващите часове трябва да запазим пулса на нашата страна, но преди всичко трябва да запазим спокойствието, мирното съжителство и своето достойнство, както правехте и досега”, заяви Карлес Пучдемон.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.