Най-много гласове събра консервативния блок на Меркел

Провалът на преговорите за формиране на коалиция в Германия с участието на консерваторите от ХДС/ХСС, "Зелените" и Партията на свободните демократи (FDP) би трябвало да доведе до нови избори за Бундестаг. Това заяви лидерът на Социалдемократическата партия на Германия (SPD) Мартин Шулц в интервю за "Функе".

ГЕРМАНИЯ РЕШИ: Меркел ще управлява четвърти мандат (ВИДЕО+СНИМКИ)

Той също така потвърди, че неговата партия няма да преговаря за коалиция с консервативния блок, съставен от Християндемократическия съюз и Християнсоциалния съюз (ХДС/ХСС), докато негов лидер е Ангела Меркел.

"Ако преговорите за коалиция нямат успех, ще са нужни нови избори. Отговорността за това ще носят Ангела Меркел, Хорст Зеехофер, Кристиан Линднер и Джем Йоздемир“, каза той.

Ангела Меркел - от физик до световен политик (ВИДЕО)

Шулц заяви, че социалдемократите "няма да бъдат включени в правителството начело с Меркел“. В същото време той отбеляза, че "в ХДС отдавна открито говори за времето след нея".

На 24 септември в Германия се проведоха парламентарни избори, но нито една партия не успя да получи абсолютно мнозинство. Трите формации, които изглеждат като единствена възможна коалиция, все още имат много различия помежду си, уточнява ТАСС.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.