Проблемите на момиченцето започват едва на петия ден след раждането

2-месечно бебе с рядко онкологично заболяване на бъбрека беше излекувано с хирургична намеса в болница „Токуда”, съобщават от лечебното заведение.

Екипът на д-р Калоян Давидов, началник на отделението по „Урология”, извърши операцията по премахване на нефробластом, обхващащ две трети от бъбрека, заедно със самия орган, допълват от болницата.

Лекар получи медицински "Оскар" за уникална операция на дете (ВИДЕО)

Операцията е предприета, след като онколози потвърдили предимството на оперативната процедура пред химиотерапията, вземайки предвид крехката възраст на детето и теглото от 5 кг.

При липса на навременна намеса при този вид тумори често се стига до бързо нарастване и обхващане на околните тъкани, включително засягане на другия бъбрек и метастази в белите дробове.

ЗА ПЪРВИ ПЪТ В БЪЛГАРИЯ: Лекари присадиха изкуствен ирис

Момиченцето е насочено в София от варненско лечебно заведение. Оплакванията започват още на 5-ия ден след раждането. Бебето е с кръв в урината и анемия, която налага кръвопреливане. Лекарите откриват злокачествена формация, която обхваща голяма част от левия бъбрек.

Преценката за хирургична намеса е направена след консултации с анестезиолози, педатри и неонатолози.

УНИКАЛНА ОПЕРАЦИЯ: Български лекари изградиха и имплантираха нова трахея

Туморът е премахнат, което, според лекарите, е единственото трайно решение.

Операцията е преминала гладко без усложнения, като малката пациентка се възстановява бързо.

 „Това е доста рядък случай – такъв тип вродени тумори се срещат едва при 6 на 1 милион деца. Бързото диагностициране и предприемане на лечението са основополагащи за изхода от заболяването. Успяхме да отстраним тумора съвсем навреме преди засягане на други тъкани и органи като операцията премина изключително добре. Очакваме младата госпожица да се възстанови съвсем скоро“, заявява д-р Давидов.

Операцията в ранен етап дава големи възможности за пълно излекуване.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.